Site icon Dünyada Ticaret

2018 yılı Dış Ticaret Rakamları

FDSFSDF

İthalatveİhracat

2018 yılı ülkemiz açısından ekonomik anlamda çok zor anların yaşandığı yıl olarak hafızalarımıza kazınmıştır. Yaptığımız ihracat ve ithalat oranları çeşitli insanlar tarafından tartışılmıştır. 2018 yılında ülkemizde gerçekleştirilen ithalat ve ihracat rakamlarını, en çok hangi ürün grubun ihracat ve ithalatı yapıldığını, 2018 yılında ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranını bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte 2018 dış ticaret rakamları.

İthalat ve İhracat Rakamları

2018 yılında gerçekleşen toplam ithalatımızın rakamı 223 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Toplam ithalatımız içinde en çok ithalatı gerçekleştirilen ürün grupları 25,875 milyar dolarla “başka bir yerde sınıflandırılmamış ticaret malları” ve 25,771 milyar dolarla “makineler ve mekanik cihazlar” olmuştur. Toplam ithalat rakamımız içinde %9,9 gibi bir oranla en çok ithalat gerçekleştirdiğimiz ülke Rusya Federasyonu olmuştur. Rusya’yı takip eden ülkeler %9,3’lük oranıyla Çin Halk Cumhuriyeti ve %9,1’lik oranıyla Almanya olarak gerçekleşmiştir. Rusya ile olan ithalatımızda başı çeken ürün grupları “başka bir yerde sınıflandırılmamış ticaret malları” ve “mineral yakıtlar” olarak göze çarpıyor. Bu gruplar Çin Halk Cumhuriyetinde “elektrikli makineler ve ekipmanlar” olarak gerçekleşirken Almanya’da ise “makineler ve mekanik cihazlar” olarak gerçekleşmektedir.

2018 yılında gerçekleşen toplam ihracatımızın rakamı ise 167,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Toplam ihracatımız içinde en çok ihracatı gerçekleştirilen ürün grupları 26,407 milyar dolarla “demiryolu harici araçlar ve onların parçaları” ve 15,831 milyar dolarla “makineler ve mekanik cihazlar” olmuştur. Toplam ihracat rakamımızın içinde %9,6 gibi bir oranla en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke Almanya. Almanya’yı takip eden ülkeler %6,6’lık oranıyla Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda) ve %6,3’lük oranıyla İtalya. Almanya’ya gerçekleştirdiğimiz ihracatta başı çeken ürün grubu “demiryolu harici araçlar ve onların parçaları” olurken, bu grup Birleşik Krallık için ve İtalya içinde aynı şekilde gerçekleşmiştir.

2018 yılı için ihracatımızın ithalatımızı karşılama oranı %75,3 olarak gerçekleşmiştir. 2018 dış ticaret rakamları bu şekildedir. 2018 yılında ülkemizin ithalat yaptığı ülkeler ve ürün gruplarını incelemek için aşağıdaki linke tıklayınız.

2018 YILINDA İTHALAT YAPILAN ÜLKELER VE ÜRÜN GRUPLAR

Kaynak: TradeMap ————— Ticaret Bakanlığı

Exit mobile version