Amazon Nedir? Amazon Satıcıları Ne İş Yapar?

Amazon Nedir? Amazon Satıcıları Ne İş Yapar?

Amazon Nedir? Amazon Satıcıları Ne İş Yapar?

Amazon şirketi kurucusu Jeff Bezos tarafından 1994 yılında Washington’da kurulan ve e-ticaret ve yapay zeka odaklı çalışmalar yapan, çok uluslu bir şirkettir. Google, Apple, Microsoft ve Facebook ile birlikte bilgi teknolojisi kategorisinde dünyanın en büyük beş şirketi arasında gösterilmektedir. 1994 yılında ilk kurulduğunda oluşturmuş olduğu platformda kitap satışları yapılmaktaydı. Kitap satışlarını elektronik aletler, oyunlar, mobilyalar ve hatta yiyecekler bile takip etti. Giderek büyüyen şirket 2015 yılına geldiğinde ise dünyanın en önemli perakende şirketi olan Walmart’ı geride bırakarak, onun yerini aldı.

Yıllar içinde Amazonun bu kadar büyüyerek gelişmesinin sebepleri arasında, müşterilerine sunmuş olduğu A’dan Z’ye güvence olarak isimlendirilen garanti politikası gösterilmektedir. Müşteriler nerede olursa olsunlar ve şartlar ne olursa olsun, 1 ay içerisinde beğenmedikleri ürünleri iade edebilmekte ve paralarını hızlı bir şekilde geri alabilmektedirler. Bunların yanı sıra Amazon Prime adı altında bir ücretli abonelik sistemi de geliştirerek, abone olan kullanıcılarına 2 gün içerisinde teslimat sözü de verilmektedir. Bu sisteme ek olarak üyelik içerisinde müzik ve video paylaşımlarına da ücretsiz erişmek mümkündür. Bu hizmetlere ek olarak, e-kitap platformu olan Kindle, akıllı hoparlör markası Echo, digital bulut servisi Amazon Web Services ve Alexa, Amazon şirketi bünyesinde yer alan platformlardır. Bünyesinde 1 milyondan fazla çalışan barındırmaktadır ve Türkiye’de dahil olmak üzere bir çok ülkede faaliyet göstermektedir.

ÜLKE YIL
Çin 2004
Hindistan 2013
Japonya 2000
Singapur 2017
Birleşik Arap Emirlikleri 2019
Almanya 1998
Büyük Britanya 1998
Fransa 2000
Hollanda 2014
İspanya 2011
İtalya 2010
Türkiye 2018
İsveç 2020
Brezilya 2012
Amerika 1995*
Kanada 2002
Meksika 2013
Avustralya 2013

Amazon Satıcıları Ne İş Yapar?

 

1 milyondan fazla çalışan barındırmasının yanı sıra, platform içerisinde sanal mağazası bulunan bireysel satıcı ve kurumsal satıcılar olmak üzere 2 milyonu aşkın satıcı bulunmaktadır. 2 milyondan fazla olan bu satıcılar, müşterilere 12 milyona aşkın ürün sunmaktadır. Bunların yanı sıra web platform üzerinde 300 milyon, mobil platform üzerinde ise 112 milyondan fazla kullanıcı yer almaktadır. Peki amazon satıcı olarak kendilerini isimlendiren  satıcılar platformda ne şekilde satışlar yapmaktadır?

Satıcılar için dropshipping ve FBA olmak üzere iki satış sistemi bulunmaktadır. İlk olarak FBA satış yöntemini ele alalım. FBA satış yöntemi Fulfilment by Amazon kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Anlamı ise şu şekildedir; Platform bünyesinde yer alan bir satıcı sipariş aldığı zaman, alınan sipariş amazon şirketi tarafından müşteriye kargolanmaktadır. Bu ise şu şekilde mümkün olmaktadır; satıcılar amazon.com bünyesinde yer alan sanal mağazasında satışa sundukları ürünleri, şirketin önceden belirlemiş olduğu etiketleme ve paketleme kritlerine uygun olacak şekilde amazon depoya göndermektedir. Amazonun deposu da, satıcıya bir yer ayırarak gönderilen ürünleri o yere yerleştirmektedir. Sipariş geldiği zaman şirket bünyesinde barındırdığı çalışanlar vasıtasıyla ürünleri müşteriye kargolamaktadır. Satıcılar için her ürün bazında kargolama maliyeti ve iş yükü gerektirmemesi bakımından oldukça tercih edilen bir satış yöntemidir. Yanı kısacası amazon satıcıları, müşterilerden sipariş almak, ürünlerini rekabet yaratacak bir ürün olacak şekilde pazarlamak ve müşterileri memnun etmek dışarısında platform bünyesinde ekstra çaba sarf etmemektedir. Bundan dolayı şirket yıllar sonunda dünyanın en büyük şirketleri arasında yer almaktadır.

DROPSHIPPING NEDİR? DROPSHIPPING NASIL YAPILIR?

Kaynak

wikipedia.com

12 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.