Site icon Dünyada Ticaret

Ambargo Nedir? Nasıl Uygulanır?

ambargo

Ambargo bir devletin siyasi, ekonomik veya askeri sebeple kendi limanlarında bulunan gemilerin yurtdışına çıkmak amacıyla limandan ayrılmasına izin vermemesidir.Bir başka deyişle, bir malın serbestçe alım satımını engellemek amacıyla koyulan yasal olan yasaklardır. Ambargo kelime kökeni olarak İspanyolcadan gelir ve Türkçe anlamı önlemek, durdurmak olan embargar kelimesinden türetilmiştir.

Ambargo ülkelerin siyasi ve ekonomik yaptırımlarından biridir ve uluslararası uygulunan politikalar için önemli bir silahtır. Bir ülkeyi ekonomik açıdan zor duruma düşürmek, verebileceği tavizleri arttırmak için uygulanır. 1980 yılında İran’da üniversite öğrencileri tarafından ABD Büyükelçiliğinde rehin alınan diplomatlar için ABD’nin uyguladığı ambargo buna önemli bir örnektir. İran’a giden gemilerin durdurulması, İranın ABD bankalarında ki yaklaşık 12 milyar dolarının bloke edilmesi, İran’da petrol için faaliyette bulunan şirketlerin İran’ı terketmesi ve İran ile yapılacak ticaretlerin yasaklanması İran’ı zor durumda bırakmıştır. Bu yaptırımlardan sonra İran petrol ihracatı bir anda %80 oranında gerilemiştir. Bu ambargolar sonunda ABD günümüzde klasikleşen sorun çözme yöntemiyle diplomatlarının serbest bırakılmasını sağlamıştır.

ABD tarafından Türkiye’ye uygulanan ilk ambargo ise 1974 Kıbrıs Barış harekatından sonra uygulanmıştır. Bunun sebebi ise haşhaş ekim yasağının kaldırılması ve savunma amacıyla verilen silahların Kıbrıs Barış harekatında kullanılması olarak gösterilmiştir. Bu yaptırıma misilleme olarak Türkiye ilk önce Kıbrıs Federe Türk  Devleti kurduğunu ilan etmiş ve ardından Türkiye topraklarında bulunan ABD üslerini gözetim altına alma kararı almıştır. Bu karşılıklı yaptırımlar sonrasında 1978 yılında iki taraf anlaşmaya vararak ambargonun kaldırılması kararını almışlardır.

Stratejik olarak büyük bir öneme sahip uluslararası ilişkiler politikası olan bu uygulama, günümüzde de başvurulan bir yöntemdir. Dünya ekonomisinde çoğu ülkenin dışa bağlı ekonomiye sahip olması, geçmişte olduğu gibi gelecekte de ambargo uygulamalarını göreceğimize işarettir.

Ticaret Savaşı Nedir?

Exit mobile version