Cost, Insurance and Freight (CIF) Teslim Şekli

Cost, Insurance and Freight (CIF) Teslim Şekli

Cost, Insurance and Freight (CIF) Teslim Şekli

Günümüzde yapılan ticaretlerin ilk adımı karşılıklı imzalanan satış sözleşmeleridir. İmzalanan bu sözleşmede mal bedelinin nasıl temin edileceği, vadeler, sigortanın kim tarafından yapılacağı ve malın hangi noktada temin edileceği gibi unsurlar bulunur. Bir ticarette malın hangi noktada teslim edileceğine ait teslim şekilleri International Chamber of Commerce (ICC) tarafından hazırlanan INCOTERMS’lerde belirtilmiştir. Malların teslim noktasına kadar yükümlülüğünü kimlerin üstleneceği, hangi araçlar kullanılacağı, teslimin hangi şartlar altında yapılacağı bu teslim şekillerinde yazmaktadır. İhracatçı için avantajlı olan teslim şekilleri olduğu gibi ithalatçı için avantajlı teslim şekilleride bulunmaktadır. Bu teslim şekilleri nelerdir? Ne anlama gelmektedir? Bu yazımızda CIF teslim şekli incelenecektir.

CIF Teslim Şekli

İthalatçının ülkesinde sözleşmeden belirtilen varış limanına kadar taşıma masrafları ve sigorta masrafları ödenmiş şekilde yapılan teslim şekline Cost, Insurance and Freight – CIF teslim şekli denir. Bu teslim şeklinin CFR teslim şeklinden ayıran özelliği ise deniz sigortası yaptırılması ve primlerinin ödenmesidir. İthalatçı bazı özel riskleri de sigorta kapmasına almak isteyebilir. Bu istediğini imzalanan satış sözleşmesinde beyan etmelidir.

Sigorta ettirilen değer mal bedelinden %10 fazla olmak zorundadır. Satış sözleşmesi hangi para cinsinden yapıldıysa sigorta işlemleride aynı para cinsinden yapılmalıdır. Bu teslim şekli ancak deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılmaktadır.

CIF bedeli nedir? Bu teslim şeklinde navlun, sigorta ve mal bedeli bir arada olduğundan ürünlerin gümrük kıymeti bu teslim şekli üzerinden hesaplanır.

DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ

Kaynak: www.wikipedia.org

11 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.