Site icon Dünyada Ticaret

Ekonomi Ve Finans Alanında En İyi Filmler

en iyi filmler

Hem sinemaseverlerin hem de ekonomi ve finans dünyası ile yakından ilgilenenlerin severek izleyeceği filmler listesiyle karşınızdayız. Ekonomi ve finans konusuna ilgi duymayanlar, ne izleyeceği konusunda kararsız kalanlar ekonomi ve finans filmleri sizler için de farklı bir tercih olabilir.

Aslına bakarsak ekonomi ve finans hayatımızın her alanında var olan konulardır, ekonomiye ilgi duymak sadece bu bölümleri okuyan bireylerin yaptığı bir şey midir? Aksine hepimizin bilmesi, anlaması gereken bir konudur çünkü bu filmler yaşadığımız dünyayı ve işletmelerin toplumdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur.

İşte karşınızda en iyi ekonomi ve finans filmleri.

1- Wall Street 1987

Ekonomi ve finans filmleri arasında en iyi film olarak bilinir. 1980’lerin iş dünyasına perde arkasının sürükleyici hikayesinin anlatıldığı filmde, hırslı ve genç bir borsacı Wall Street efsanesi Gordon Gekko tarafından baştan çıkarılarak yasa dışı ve son derece kazançlı bir dünyaya adım atar. Ancak kısa sürede bir gecede kazanılan zenginliklerin bedelinin çok ağır olduğunu keşfedecektir…

2- Kapitalizm: Bir Aşk Hikayesi

Aşk, şehvet, tutku içeren bir aşk hikayesi. Her gün 14 bin kişinin işsiz
kaldığı bir yasak aşk. Yani kapitalizm. Şirket politikaları altında ezilen
kitlelerin trajik öykülerini anlatıyor. Buradan yola çıkarak bedelini sıradan
insanların ödediği finansal krizin sebeplerini ve tabii sonuçlarını da
sergiliyor.

3- İnside Job (İç İŞler)

Yönetmen Charles Ferguson, İç İşler ile, hâlâ dünyayı kasıp kavurmakta olan 2008 ekonomik krizinin perde arkasındaki akıl almaz gerçekleri ilk defa gözler önüne seren bir filme imza atıyor. Faturası 20 trilyon doları aşan kriz, milyonlarca insanı evsiz ve işsiz bırakarak mağdur etti. Film, derinlemesine araştırmaların yanı sıra finans dünyasının önemli isimleriyle, politikacılarla ve gazetecilerle yapılan dudak uçuklatıcı röportajlar üzerinden arsız bir endüstrinin gelişimini takip ediyor. Aynı zamanda da siyasetin, düzenlemelerin ve akademinin yozlaşmasıyla sonuçlanan yıkıcı ilişkiler ağını açığa çıkarıyor. Matt Damon tarafından seslendirilen film yalnızca ABD ile sınırlı kalmıyor, İzlanda, İngiltere, Fransa, Singapur ve Çin’e de giderek, her birimizin hayatını etkilemekte olan yoz ve açgözlü sistemin resmini bir bütün olarak çiziyor. Bu, olayları parça parça gazetelerde okumaktan çok farklı bir his; uyandırıyor, sarsıyor.

4- Too Big To Fail (Büyük Başarısızlık)

2008 yılının dünyayı sarsan Ekonomik Krizinin Amerika’da başlaması ve orada neden böyle bir durumun yaşandığını, sebep olan olayları gözler önüne saran büyük krizin gözler önüne serildiği bir yapım. Hükumetin bu durumu nasıl alt edeceği ve şirketlerin neler yaşadığını göreceksiniz.

5- Thrive (Gelişim)

Senaryosu Neal Rogin ve Foster Gamble tarafından yazılan gelişim belgeselinde; ”tüm dünya tamamen gelişseydi ne olurdu? İnsanların ne kadar kazanacağına, ne yiyeceğine ve ne giyineceğine, ne kullanacağına kim karar veriyor?” gibi birçok sorunun cevabını bulabilecekseniz.

6- It’s A Wonderful Life (Şahane Hayat)

Şahane Hayat’da, üst üste gelen olaylar yüzünden iş adamı George Bailey intiharın eşiğine gelmiştir ve köprünün kenarında sallanmaktadır. Tam o sırada Clarence adlı ‘koruyucu melek’ belirir ve George’u intihar düşüncesinden vazgeçirmek için George’a küçük bir oyun oynamaya karar verir. Bu oyunda George eski hayatına geri dönecektir ve George, hayatındaki insanların George’la hiç tanışmamış olsalardı ne şekilde bir hayat süreceklerini görecektir. Bu sıra dışı deneyim sonucunda George iyi niyetinden dolayı ne kadar çok insana yardım ettiğini anlar ve hayatının değerinin farkına varır. Frank Capra baş yapıtı dünyanın en güzel filmlerinden biridir. Ekonomi finans filmleri arasında en dramatik filmlerdendir.

7- Trading Places 1983

Bahse girmeyi seven iki zengin adam, hayatını sokaklarda kazanan siyah bir evsizle başarılı bir beyaz borsacının yerlerini değiştirir. Borsacının işini bitirir, diğerini onun yerine geçirirler. Finans dünyasını zekaların yarıştığı bir arena olarak göstermeyi tercih eden film, “ava giden avlanır” şeklinde özetlenebilecek ahlaki mesajıyla öne çıkıyor…

8- Wall Street: Money Never Sleeps ( Borsa: Para Asla Uyumaz)

Genç borsacı Jake Moore (Shia LaBeouf), intikam peşinde koşan tutkulu ve
dürüst biri. “Akıl hocası” ise ilk filmin merhametsiz borsa kralı Gordon Gekko (Michael Douglas). 80’li yıllarda “Hırs Tanrı’dır” diyen Gekko, bu kez “Hırsa inanıyoruz” diyor. Film mortgage krizini yaratan nedenlerden biri olarak dünyayı saran tüketim ihtirasını gösterirken kolay para kazanma derdine düşen Amerikan orta sınıfının açgözlülüğünü eleştiriyor ve “Daha iyi bir gelecek için özverili olmalı, paylaşmasını bilmeliyiz” diyor.

9- Enron: The Smartest In The Room (Enron: Piyasanın Uyanıkları)

Tarihin en büyük şirket skandallarından birinin trajik öyküsünü anlatan bir film. Fortune dergisi gazetecileri Bethany McLean ve Peter Elkind’in ‘The Smartest Guys in the Room’ adlı kitabından yola çıkan belgesel film, bir yandan işin iç yüzünü bilen tanıkların anlatılarına yer verirken, ulaşılması neredeyse imkansız olan görsel ve işitsel kanıtlar da sergileyerek, Enron yöneticilerinin olağanüstü kişisel lükslerini ve ‘şirket felsefesi’ maskesi altındaki ahlaki yozluğu da açığa çıkarıyor.

10- The Bank ( Banka)

Jim Doyle, borsa çöküşlerini önceden bulabilen bir program tasarlamış bir
matematik dehasıdır. CentaBank’ın CEO’su olan üst düzey Simon O’Reilly ise Centabank’ın tepkilerini çektiği için kendisine bir çıkış yolu aramaktadır. O’Reilly, çıkış yolunu Doyle’da bularak onu kendileriyle çalışmaya ikna eder. Jim’in bir sonraki çöküşü tahmin edebilecek oluşu, CentaBank’ın ağzını sulandırmaya başlar. Fakat Banka’nın dış dünyadaki organizasyondan faklı işleyen yapısı, insanları ve hatta kitleleri çok rahat harcayabilmektedir. Doyle’da derin sistemin içine girdikten sonra, onun bir parçası olmaya başlar. Banka içine erittiği Doyle’ın da katkısıyla, ekonominin tanrısı olmaya soyunurken, hiç beklenmedik bir şey olur. Tüm nefesler tutulmuştur, aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir..! Banka: Kelebek Etkisi; bankalar ve büyük şirketler aracılığı ile kapitalizm eleştirisi yapan ve unutulmaz bir finale sahip bir filmler arasındadır.

11- The Wolf of Wall Street ( Para Avcısı)

Finans filmleri için en havalı film diyebiliriz. Para Avcısı, gerçek bir yaşam öyküsünü konu ediyor. Jordan Belfort 24 yaşında genç ve hırslı bir adamdır. Para kazanma arzusuyla Wall Street borsasında önce komisyoncu ve ardından Stratton Oakmont adında bir yatırımcı firmasında zengin olmak için her şeyi yapmaya hazır bir CEO olur. 90’ların en hızlı günleridir ve New York işlem salonunda her şey olabilmektedir. Önemsiz tahvillerle birçok yatırımcıyı aldatarak, Belfort kısa zamanda bir para makinesine ve aynı zamanda bir harcama makinesine dönüşür. Bir günde hesapları milyon dolarlarla doldururken o gece hepsini aynı hızda harcayabilir. Profesyonel hayatının yanı sıra uyuşturucu, fahişeler, son derece pahalı lüks fantezilerle dolu kirli bir oyunun içindedir. Bu karakterin hayatındaki her şey abartılı bir şekilde devam ederken, çöküş ise çok uzakta değildir…

12- The Big Short ( Büyük Açık)

Finans filmleri bize günümüz dünyasını anlamakta bir kez daha yardımcı oluyor. Dünya ekonomisi hakkında belli bir bilgi seviyesine sahip, ancak bankacılık sektöründe yer almayan 4 kişi, 2000’li yılların ortasında yaşanan büyük ekonomik krizi önceden sezerler. Ancak gerek bankalar, gerekse hükumetler bu durumu ısrarla görmezden gelmeye devam etmektedir. Oluşan bu büyük açığı ancak her şeylerini kaybetmeyi göze alacak kadar cesur olanlar, risk almaktan korkmayanlar değerlendirebilecektir. Sonunda ya batacak, ya da muazzam paralar kazanacaklardır.

YABANCI ÜLKELERDE YAPILMAMASI GEREKEN DAVRANIŞLAR

İZLEYECEK DİZİ BULAMAYANLAR İÇİN ALTIN TAVSİYELER

Exit mobile version