Site icon Dünyada Ticaret

En Çok İhraç Edilen Ürünler

ihracat

İhracat ülkelerin ekonomik dar boğazdan çıkmaları adına ve pozitif gelişmeler göstermek adına yapmaları gereken en önemli ticari faaliyetlerdendir. Gelişmiş ülkelerin, gelişmiş ülkeler sınıfında bulunmalarının en önemli nedenlerinden biri kendi topraklarında ürettiği veya tasarladığı ürünlere kendi katma değerlerini ekleyerek diğer ülkelere satmasıdır. Bu şekilde ülke içine para girişini arttıracaklar ve ekonomilerini canlı tutacaklardır. İhracat yaparak kendi para birimlerinin değerlerini kaybetmemesini sağlayacaklardır. Ekonomik olarak iyi bir seviyede olmaları, diğer ülkelerden önde olmaları anlamına gelmekte ve dünya ticaretine liderlik etmelerini sağlamaktadır. Bu bağlamda en çok ihraç edilen ürünler bilinmelidir.

Peki Türkiye en çok hangi ürünü ihraç etmektedir? Ürettiğimiz ürünlere katma değerlerimizi katabilmekte miyiz? Dünya ticaretine öncülük edebildiğimiz ürün veya sektör bulunmakta mıdır? En çok ihraç edilen ürünler listesini görmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

En Çok İhraç Edilen Ürünler Listesi

En çok ihraç edilen ürünler

1- Otomobiller ve Taşımacılıkta Kullanılan Diğer Taşıtlar

Bu ürünlerde toplamda 12,5 milyar dolarlık ihracat yapmış bulunmaktayız ancak katma değer katmak anlamında bir şey yaptığımız söylenemez. Montaj yapmak suretiyle ülkemizde üretilen araçların satılması söz konusudur. Ancak bununla birlikte taşımacılıkta kullanılan araçları kendimiz üreterek ihraç ettiğimizi de göz önünde bulundurmalıyız ve artmasını sağlamalıyız.

2- Mal taşınması için kullanılacak motorlu taşıtlar

Toplam ihracatı yıllık 5,3 milyar dolara varan bu ürünler yaklaşık olarak 3000 km’lik alan içine ihraç edilmektedir. İlk üründe olduğu gibi montaj sanayi olmamızın etkisiyle üst sıralarda yer almaktadır.

3- Traktörler, motorlu taşıtlar ve otobüslerin parçaları ve aksesuarları

İlk iki grupta ihraç ettiğimiz ürünlerin ihtiyacı olan yan ürünlerini de ihtiyaç ediyor olmamız kaçınılmazdır. Başı çeken ürünlerin miktarı toplam ihracatımızda oldukça fazla olmasından dolayı parça ve aksesuarların da ilk sıralarda yer alması pek yadırganacak bir gelişme değildir.

4- Mücevherler, mücevher eşyaları, değerli metaller veya metal kaplanmış değerli metaller

Ülkemizin değerli madenler bakımından zengin olması bakımından üst sıralarda yer alan ürünlerdir. Ancak ne kadar zengin topraklara sahip olursak olalım madenlerimizi çıkarttıktan sonra işleme aşamasında sıkıntı yaşadığımız için bu ve buna benzer ürünlerimiz ihraç listeleri sırasında üst sıralarda yer alamamaktadır.

5- Petrol ürünleri

Ülkemizde pek de yaygın olmayan petrol işleme tesislerinde üretilen petrolün başta Mısır, İspanya ve Kıbrıs olmak üzere çeşitli ülkelere satılmasıyla listeye giren ürünlerdir.

6- Demir kalıplar, demir çubuklar ve alaşımsız çelikler

Toplamda 3,5 milyar dolarlık ihracatı olan bu ürünlerin ihracı en fazla Yemen’e yapılmaktadır.

7- T-shirtler, atletler ve diğer fanila tarzı ürünler

Tekstil sanayinin gelişmiş olduğu ülkelerden biri olunmasına karşın tekstil ürünlerinin yedinci sırada olması biraz hayal kırıklığı yaratsa da toplamda 3 milyar dolara yakın ihracat rakamı bulunmaktadır. İhraç edilen ürünlerin büyük kısmı Avrupa ülkelerine gitmektedir.

8- Kadın takımları, ceketleri ve elbiseleri

Toplamda 2,7 milyar dolarlık ihracat payı olan bu ürünleri başta İspanya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç etmekteyiz.

9- Altın ve Platinum kaplı altınlar

Toplamda 2,5 milyar dolarlık ihracatı bulunan bu ürünleri başta İsviçre olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç etmekteyiz. İsviçreyi ise Birleşik Arap Emirlikleri takip etmekte. Bu iki ülkeyi lüks tüketimde öncü olan diğer ülkeler takip etmektedir.

Kaynak: Trademap.org

Exit mobile version