Site icon Dünyada Ticaret

En Çok İthal Edilen Ürünler

Truck with containers. 3d rendering

Stack of Freight Containers at the Docks with Truck. 3d rendering

İthalat bir ülkenin kendi sınırları içerisinde üretemediği ürünleri başka ülkelerden satın alma faaliyetleridir. Aynı zamanda kendi ülke sınırları içerisinde üretebildiği fakat ithal maliyeti bakımından daha ucuz bulduğu mallar için de ithalat tercih edilmektedir. Genellikle ithalatı ihracatından çok olan ülkeler, gelişmemiş ülke veya ekonomik olarak bir şeyleri yanlış yapan olarak görülebilir. Hangi ürünleri hangi şartlar altında ithal ettiği de önemli noktalar arasındadır. Ülkeler için önemli olan nokta ihracatın ithalatı karşılayabilmesidir ve bu durumda ithalat üretmeye göre kötü bir tercih olarak görülür. Ancak ithalat bir ekonomi için olmazsa olmazlardandır. Çünkü üretim için gerekli ham madde eğer ülke sınırları içerisinde yoksa ithalatsız üretim mümkün olmamaktadır. En çok ithal edilen ürünler ise ülkemizde üretim konusunda en zayıf olunan alanları açık şekilde ortaya koymaktadır.

Peki Türkiye en çok hangi ürünü ithal etmektedir? Ülkemize yurt dışından giren mallar hangileridir? Üretimde veya tüketimde en çok hangi ürünlere ihtiyaç duymaktayız? Bu soruların cevabı için yazımızı okuyabilirsiniz.

En Çok İthal Edilen Ürünler Listesi

En çok ithal edilen ürünler listesi

1- Başka bir yerde tanımlanmamış mallar

Toplam ithalatımızın 223 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde herhangi bir şekilde istatistiksel olarak sınıflandırılıp, tanımlanmamış ürünlerin rakamı 25 milyar dolar olması ilginç bulunmaktadır. Toplam ithalatımızın %10’luk kısmı net şekilde belirtilmemiş mallar olarak gözükmektedir.

2- Biyodizel içermeyen orta sınıf yağlar ve koruyucular

Enerji üretimi açısından dış kaynaklara ihtiyacımızın olduğunu gösteren bir istatistiktir. Toplamda yıllık 11 milyar dolarlık petrol ürünü almaktayız. En çok ithalat yaptığımız ülke ise Rusya’dır.

3- Ham altın

Parasal olmayan mücevherat alanında işlenmesi için toplamda yıllık 11 milyar dolarlık altın satın alınmaktadır. Ürün satın aldığımız ülkelerin başında ise Birleşik Arap Emirlikleri yer almaktadır.

4- Demir ve çelik hurdaları

Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere toplam 7 milyar dolarlık atık demir ve çelik almaktayız. Demir çelik sanayimizde ham madde olarak kullanılmak üzere ithal edilmektedir.

5- Maden Kömürü

İthal ettiğimiz ülkelerin başında Kolombiya yer almaktadır ve toplam ithalat rakamımız yıllık 4 milyar doların üzerindedir.

6- Otomobiller ve diğer motorlu taşıtlar

Ülkemizde üretip yurt dışına ihraç ettiğimiz otomobiller ve diğer motorlu taşıtları ülke içindeki pazarda satılması maksadıyla ithal ettiğimiz ürünler olarak adlandırabiliriz. Yıllık yaklaşık 3 milyar dolarlık ithalat yapmaktayız ve ithalat yaptığımız ülkelerin başında ise Almanya gelmektedir.

7- Katotlar halinde saf bakır

Yıllık toplamda 2,5 milyar dolarlık ithalatı gerçekleştirilen bakır için başta Kazakistan olmak üzere Asya Kıtası ülkeleriyle ticaret yapılmaktadır.

8- Polipropilen (Polypropylene)

Otomobil sanayisi, tekstil ve ambalaj sanayinde kullanılmak üzere ithal edilen termoplastik bir polimerdir. Başta Suudi Arabistan ve Mısır’dan ithal edilmektedir. Yıllık toplam ithalat rakamı 2,5 milyar dolara yakındır.

9- Ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlar

Ülkemizde montajı yapılan motorlu taşıtların motorlarını yurt dışından ithal edip, araçlara eklemekteyiz. Başta Birleşik Krallık’tan yapılan ithalat toplamda 2 milyar doların üzerindedir.

10- Telefonlar ( Akıllı telefonlar ve türevleri)

Bilişim çağında olmamız ve iletişim araçlarının bu kadar gelişmiş olmasında telefonun yeri büyüktür. Telefon günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiştir ve adeta insan vücuduna entegre bir dış organ diyebiliriz. Hal böyle olunca ve telefon ve akıllı cihaz üretiminde pek ileri seviye olmamamızdan dolayı ithalatımız yüksek olmaktadır. Toplamda 2 milyar dolara yakın ithalat yapmaktayız ve ithalat yaptığımız ülkelerin başında teknoloji devlerinden Çin bulunmaktadır.

Kaynak: Trademap

Exit mobile version