Fraud Nedir? Fraud Nasıl Önlenir?

Fraud Nedir? Fraud Nasıl Önlenir?

Fraud Nedir? Fraud Nasıl Önlenir?

Teknolojinin ilerlemesiyle akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletlerin kullanımı arttı. Bu aygıtların tüm dünyaya çok kolay ve hızlı bir şekilde erişebilmesi her alanda ilerlemeye neden oldu. Ticarette en önemli ve en çok büyüyen alanlardan biri. Artan elektronik ticaret oranı ile birlikte hayatımıza pek çok yeni kavram girdi. Fraud bu elektronik ticaret ile birlikte hayatımıza giren kelimelerden biri. Peki nedir fraud? Nasıl önlenebilir? Hepsi ve daha fazlası için bizi takip edin.

Fraud ne anlama gelmektedir?

İngilizce bir kelime olan fraud, Türkçeye sahtekarlık olarak geçmektedir ve bu sahtekarlık eğer e-ticarette meydana geldiyse bu şekilde adlandırılmaktadır. Peki nasıl meydana gelmektedir? Fraud e-ticaret sırasında ürün satın almak maksadıyla girdiğiniz kredi kartı veya banka kartı bilgilerini kopyalayarak, sizin adınıza alışveriş yapmaktır. Bu işlem fiziki anlamda çalınan bir kredi kartının kullanılarak sizin adınıza alışveriş yapılmasıyla da olabilir. İki şekilde de bu bir sahtekarlıktır ve e-ticarette buna fraud denmektedir.

Önlemek için ne yapılmalıdır?

İnternette sahtekarlık işlemlerini önlemek tamamen mümkün olmasa da büyük ölçüde engellemek mümkündür. İşletme tarafında veya müşteri tarafında fraudu engellemek için aşağıdaki adımları takip etmeliyiz.

  • Güvenlik Kodu (CVV/CVC2) kontrolü yaparak işlem yapılmalıdır.
  • Sorun yaşamış ya da sahte işlemlerin kaydı tutulmalıdır.
  • Kredi kartları ile yapılan bir dolandırıcılık olduğunda konuyu sektördeki diğer sanal mağazalar, banka ve polise bildirilmesi gerekir.
  • Siparişiniz geldikten sonra, siparişi gönderen adresin sahte mi gerçek mi olduğunu kontrol edilmelidir. Bunun için adres satırının başına “www” yazıp kontrol edilmelidir.
  • Uluslararası yapılan siparişlerde ise siparişin verildiği ülke ve yerle ilgili olarak bankadan temin edilecek bilgilerin ışıdığında kartın çıkarıldığı ülke adı ve kartı çıkarıldığı banka adı gibi hayati önem taşıyan bilgileri siparişin gönderimi yapılmadan önce mutlaka öğrenilmelidir.
  • Yapılan siparişin mal veya hizmet fark etmez geçerli bir IP numarası üzerinden yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi, domain adresinin tespit edilmesi ve IP numarası belirlenemeyen siparişlerde de bankadan detaylı bilgi istenmelidir.
  • Siteye üyelik sistemi getirilmeli ve fraud yaptığı tespit edilen üyelerin hesapları iptal edilmelidir.
  • Genellikle 3D Secure kullanan platformlardan alışveriş yapılmalıdır.
  • Her alışverişte mutlaka kredi kartı numarasının tekrar girilmesini istenmelidir.
  • Kart numarası ve kartın son kullanma tarihiyle ilgili 2’den fazla hatalı giriş yapılan kart bloke edilmelidir.
  • Alışverişin hemen tamamlanmaması ya da arka arkaya verilen siparişlerin mutlaka takip edilmelidir.
  • Günlük adet ya da hacim bazında sınırlandırmalar getirilmelidir. Gerekiyorsa müşteri kotası konulmalıdır.

Kaynak: 1

17 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.