Site icon Dünyada Ticaret

Futbol Ekonomisi ve Futbolda İhracat Devi Brezilya

futbol ekonomisi

Futbol dünyanın en çok izlenen sporu ve hemen hemen dünyanın her noktasında en popüler spor. Kitlesel iletişim araçlarının gelişmesi ve artmasıyla beraber popülerliğini arttırarak devam ettiren futbol, spor endüstrisi içinde ekonomi olarak diğer sporları da geride bırakıyor. Futbol ekonomisi , sponsorluk gelirleri ve yayın gelirleri sayesinde sadece bir spor ekonomisi olarak görülmemeye başlandı. Asyalı ve Arap milyarderlerin futbol endüstrisine yaptığı yatırımlar, futbolun artık kar amacı güdülen yeni bir sektör olduğunu gösteriyor. İsimlerini ve ürünlerini Dünya’nın her yerine ulaştırmayı amaçlayan uluslararası firmalar içinse futbol bulunmaz bir nimet.

Futbol ekonomisinin büyüklüğünü anlamak için UEFA’nın 2019 yılında sadece Avrupa Ligi, Şampiyon Ligi ve Süper Kupa’dan elde edeceği gelirlere bakarak anlayabiliriz. Elde edilecek gelir 3.25 milyar euro. Bu büyük pastadan paya sahip olmak isteyen kulüpler ve iş adamları ise futbol ekonomisine çılgınca yatırımlar yapıyor. İtalyan devi Milan, İngiliz kulübü Manchester City ve Fransız kulübü Paris Saint Germain’e yapılan yatırımlar başlıca örnekleri.

Artan rekabet ortamından dolayı, ülkelerin ve kulüplerin oyuncular ve çalışanlara bakış açısı da değişiyor. Her yıl milyarlarca euro oyuncuların transferlerine harcanıyor. Hal böyle olunca, kulüp politikalarını oyuncu yetiştirip onları pazarlayarak  satmak olarak değiştiren onca kulüp ortaya çıkıyor ve futbol ekonomisi gelişiyor. Peki kim bu kulüpler? Hangi ülke futbolcularını bir ihracat kalemi olarak görüyor? Dünya’da en çok futbolcu ihracatı yapan ülkeler hangileri?

Türkiye’de Altınordu, Almanya’da Leipzig, İspanya’da Athletic Bilbao, Fransa’da büyük futbol kulübü Monaco transfer politikalarını futbolcu yetiştirip satmak üzere belirleyen kulüpler. Yarışmacı kimliklerini kaybetmek istemeyen büyük kulüpler ise bir yandan astronomik rakamlarla oyuncular transfer ederken, bir yandan kendi bünyelerinde kurdukları akademilerde oyuncu yetiştirmeye devam ediyorlar. Çünkü futbolcu satmak futbol ekonomisinde büyük bir gelir kalemi.

İhracat devi Brezilya

Futbolcular Brezilya için önemli bir ihracat kalemi. Brezilya futboldaki talebi karşılamaya çalışan tam bir futbolcu fabrikası. Ülke genelinde 10 bin üzerinde futbolcu forma giyerken, ülke dışına gönderilen futbolcuların sayısı 2 bin. Dünya’nın en ücra futbol liginde bile bir Brezilyalı futbolcuya rastlamak mümkün. Dünya’nın her yerinde futbolcusu bulunan Brezilya, futbolcularına en çok para harcanan ülkeler arasında da birinci sırada. Hali hazırda dünya transfer rekoruda Brezilyalı futbolcu Neymar’ın elinde bulunuyor.

Uluslararası Spor Araştırma Merkezi (CIES) tarafından yapılan *araştırmaya göre ülkeleri dışında en çok futbolcuya sahip ülkeler sıralandı. İşte futbolun ihracat devleri ve en çok ihracat yaptıkları ülkeler;

1-Brezilya – 1236 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke Portekiz

2- Fransa – 821 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke İngiltere

3- Arjantin – 760 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke Şili

4- Sırbistan – 465 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke Bosna Hersek

5- İngiltere – 413 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke İskoçya

6- İspanya – 361 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke İngiltere

7- Hırvatistan – 346 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke Slovenya

8- Almanya – 346 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke Türkiye

9- Kolombiya – 327 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke Meksika

10- Uruguay – 324 futbolcu – En çok ihracat yapılan ülke Arjantin

50 ülkenin yer aldığı listeye Türkiye giremiyor.  Son sıradaki Finlandiya’nın da gerisinde kalan Türkiye, ülkemizdeki futbol tutkusunun büyüklüğüne rağmen oyuncu yetiştirmek konusunda yetersiz duruyor.

DÜNYADA KAHVE TİCARETİ

Exit mobile version