Gümrük Muhafaza Memuru Nedir? Görevleri Nelerdir?

Gümrük Muhafaza Memuru Nedir? Görevleri Nelerdir?

Gümrük Muhafaza Memuru Nedir? Görevleri Nelerdir?

Gümrük muhafaza memuru ne demektir? Gümrük muhafaza memuru kimdir? Kimler gümrük muhafaza memuru olabilir? Ne iş yaparlar? Görevleri nelerdir? İş tanımı nasıldır? Gümrük muhafaza memuru nasıl olunur? Bu soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Gümrük muhafaza memurluğu atama sayısının fazla olması nedeniyle son yıllarda dikkat çeken mesleklerden biridir. Ticaret bakanlığının taşra biriminde yer alan bölge müdürlüklerinde ve bu müdürlüklerine bağlı gümrük müdürlüklerinde istihdam edilen meslek gruplarından birisidir.

Kara, deniz sınırlarında ve hava limanı alanlarında bulunan gümrük kapılarında, bütün gümrük ve malların giriş çıkışlarını kontrol eden ve korumasını sağlayan kişidir. Bunun yanında kontrolden geçmeyen tüm taşınabilir mal ve mülklerin de çıkışını engelleyen, muhafaza eden kişidir diyebiliriz. Ayrıca mal, şahıs veya bütün araçların denetimden geçmeden gümrüklü alanlardan çıkmasına engel olan çalışanlara muhafaza memuru denilir.

Gümrüklü bütün bölgelerde takip ve gözetim prosedürlerini yapan gümrük muhafaza personelleri, şüpheli ya da kaçakçılık ile alakalı herhangi bir hal görürler ise ilk müdahaleyi yapan ve yasa dışı iş yapan şahısla beraber eşyalarını yakınlarda olan yetkili polis ya da diğer adli birimlere bildirip ve teslim etmekle sorumludur. Bu durumda gümrük muhafaza memuru, kısaca söylemek gerekirse gümrük polisi de diyebiliriz.

Görevleri Nelerdir?

  • Kara, hava ve denizde gümrük kapılarından geçen canlı veya cansız her şeyin kontrolünden sorumludurlar.
  • Kaçakçılık ve yasa dışı bir kişi, eşya ya da araç gördükleri zaman adli birimlere bildirir ve gelene kadar kontrolünü yaparak göz altında tutmakla yükümlüdürler.
  • Gelen taşıtların depoları da dahil olmak üzere kontrol ederler.
  • Yat ve gemi ile ilgili prosedürlerden de sorumludurlar.
  • 7 gün 24 saat kontrol noktalarında bulunurlar.
  • Üstleri ve bakanlıklarca verilen bütün misyonları yerine getirme yükümlülükleri vardır.
  • Giriş çıkışa izin verilen bazı ürünlerin yasal olarak adeti ya da miktarını kontrol etmelidirler.
  • Yasa dışı gelen ürünlerin tutanağının tutulması görevleri arasındadır.

Nasıl Gümrük Muhafaza Memuru Olunur?

Dört yıllık lisans eğitimi veren, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, Siyasi Bilgiler, İktisat, İşletme fakültelerinden veya en az dört yıl eğitim veren yüksek okulların gümrük işletme bölümünden mezun olanlar gümrük muhafaza memurluğuna aday olabilmektedirler. 30 yaşından büyük olmamak, erkek adaylar en az 172 cm, kadın adaylar 165 cm boy şartı, KPSS 3 puan türünden en az 70 almak, adli sicil kaydının temiz olması, işe engel herhangi bir sağlık sorunu olmaması gibi şartları da vardır. Ayrıca atandığı yerde göreve başlayan adaylar 6-18 ay arasında 2,5 aylık bir eğitime tabi tutulurlar. Nöbet usulü ve mesaili çalışma yapmaktadırlar. Üniforma giyme zorunlulukları vardır.

7 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.