Mal Mukabili Ödeme

Mal Mukabili Ödeme

Mal Mukabili Ödeme

İthalatçı açısından en avantajlı ödeme yöntemidir. İhracatçı malın bedelini almadan malı ithalatçıya gönderir. Peşin ödeme yönteminde ithalatçı ihracatçıyı finanse ederken, mal mukabili ödeme yönteminde ihracatçı ithalatçıyı finanse eder. Mal bedeli iki taraf arasında belirlenen vadeye göre ödenir.

Riskler ve Önlemler

Bu ödeme şeklinde riskleri üstlenen ihracatçıdır. Alıcı ödemenin vadesini geciktirebilir veya hiç ödemeyebilir. İhracatçının bu riskleri aşabilmesi için ihracat sigortası yaptırması gerekir. Ayrıca ithalatçı reklamasyona başvurabilir. Reklamasyon malları aldıktan sonra malların istenilen nitelikte olmadığını iddia etmektir. İthalatçılar malları teslim aldıktan sonra malların bekledikleri niteliklerde olmadıklarını söyleyerek fiyatta indirime gitmeye çalışırlar. İhracatçı bu riski aşmak için ithalatçıdan bir gözetim firmasıyla anlaşmasını, gözetim firmasının gelip malları yüklenmeden önce veye üretim hattındayken kontrol etmesini ister. İthalatçı bunu kabul eder ve gözetim firması kontrollerini yaptıktan sonra mallar gönderilirse reklamasyon ihtimali ortadan kalkar.

Mal Mukabili Ödemede İş Akışı

  1. İthalatçı ve ihracatçı arasında satış sözleşmesi imzalanır.
  2. İhracatçı malları ve evrakları ithalatçıya gönderir.
  3. İthalatçı malları gümrükten çeker.
  4. Anlaşılan vade zamanı geldiğinde ödemesini yapar.
  5. Bankalar arasında paranın transferi gerçekleşir.
  6. İhracatçı parayı alır ve Döviz Alım Belgesi düzenler.

*** Döviz alım belgesi (DAB) bankalar, özel finans kurumları, yetkili müesseseler ve kıymetli maden aracı kuruluşları tarafından tüm efektif ve döviz alımları sırasında düzenlenmek zorunda olunan belgedir.

DIŞ TİCARETTE DİĞER ÖDEME ŞEKİLLERİ 

17 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.