Oyun Sektörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oyun Sektörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oyun Sektörü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Teknolojinin gelişmesi, internet kullanımın yaygınlaşması bir çok konuda hayatımızı değiştirmiş durumdadır. Bunlardan birisi de eğlence anlayışı veya oyun sektörü olarak bilinir. Küresel ticaretin henüz yeni sayılan ve güçlü bir bileşeni olan dijital oyun sektörü teknolojik gelişmeler ile beraber son 10 yılda dünya ticaretinde önemli bir yer edinmiştir. İnternet alt yapısının gelişmesi ve teknolojik ürünlerin kullanımının yaygınlaşması oyun kavramının yeni bir sektör haline gelmesinde etkili olmuştur. Telefon, tablet veya bilgisayarın günlük kullanımdaki yerinin artması, dijital donanım maliyetlerinin düşmesi, internet kullanımın artması veya akıllı cihaz kullanımının yaş aralığının genişlemesi gibi etkenler dijital oyun sektörü alanında gelişmeye sebep olmuştur. Öyle ki küresel ticarette otomotiv, enerji gibi öncü sektörlerin önüne geçerek son dönemde en hızlı büyüyen bir sektör olma başarısına ulaşmıştır.

Dijital oyunlar, oyuncunun ara yüz aracılığıyla etkileşim sağladıkları elektronik oyunlardır. Çevrimiçi, çevrimdışı, tekli yapay zekaya karşı veya çoklu birbirlerine veya yapay zekaya karşı oynanabilir. Ağ, Aksiyon, Macera, Yarış, Rol Yapma/Canlandırma oyunları, Yap boz, Simülasyon, Spor ve Strateji gibi oyuncunun tercihine bağlı çeşitlilikler vardır.

Dünya’da ilk ticari dijital oyun 1971 tarihinde Computer Space’nin piyasaya sürülmesiyle serüvenine başlamıştır. 40 yılı aşkın süredir yaşamlarımızda yer edinen dijital oyunlar 2013 yılında 24,75 milyar dolarlık bir gelire sahip olmakla birlikte 1 milyar kullanıcıya ulaşmıştır.

Türkiye de 2016 yılında dijital oyun oynayanların sayısı 30 milyona ulaşmıştır. Bu oyunlardan üreticilerin elde ettiği gelir 755 milyon dolar seviyelerinde çıkmıştır. Bu hasılatın % 42,5 i mobil oyunlardan, % 57,5 i bilgisayar ve oyun konsollarından oynanan oyunlardan elde edilmiştir. Dünya sıralamasında ise gelir bazında Türkiye 16. Sırada yer almaktadır. Türkiye’de 20 binden fazla internet kafe bulunmaktadır ve her ay aktif 7.5 milyon oyuncu buraları ziyaret etmektedir. Türkiye Oyun Geliştiricileri Derneği (TOGED) verilerine göre; 2017 yılında 750 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektör, 2018 yılında 878 milyon dolar, 2019 yılında 1 milyar doların üzerinde ihracat başarısı elde etmiştir.

Dünyanın En Değerli Oyun Firmaları

  • Capcom (Japonya merkezli olan firma 30 Kasım 1979 tarihinde kurulmuştur. Yaklaşık 1.1 milyar dolar gelire sahiptir. Firmanın en bilinen oyunları Devil May Cry, Street Fighter’dır.)
  • Konami (21 Mart 1969 yılında Japonya’da kurulmuştur. Yaklaşık 1.5 milyar dolar gelire sahiptir. Pro Evolution Soccer (PES) serisinin geliştiricisidir.)
  • Square Enix (Japonya merkezli olan Square Enix, 1 Nisan 2003 tarihinde kurulmuştur. 2 milyar dolar seviyesinde gelire sahiptir ve en bilinen oyunu Final Fantasty serisidir.)
  • Ubisoft (Fransız merkezli olan firmanın 28 ülkede stüdyosu vardır. Yaklaşık varlığı 2.9 milyar dolardır. Assassins’s Creed Valhalla, Watch Dogs en bilinen oyunlarıdır.)
  • Sega (3 Haziran 1960 tarihinde Japonya’da kurulmuştur ve 3.36 milyar dolar varlığa sahiptir. Sonic temalı oyunları ile ünlüdür.)
  • Electronic Arts (27 Mayıs 1982 ABD merkezli bir firmadır. FIFA, Apex Legeds gibi popüler oyunların yapımcısıdır. Yaklaşık 4.5 milyar dolar gelire sahiptir.)
  • Nintendo (23 Eylül 1889 tarihinde Japonya’da kurulmuştur. Yaklaşık 4.9 milyar dolar gelire sahiptir.)
  • Activision Blizzard(2007 yılında kurulan şirket 5.9 milyar dolar gelire sahiptir. Dünyaca ünlü Call of Duty oyunun geliştiricisidir.)
  • Sony Computer Entertainment (1993 yılında Japonya’da kurulan şirket 20 milyar dolar gelire sahiptir.)
  • Microsoft Studios (Xbox Game Studios 40 milyar ile dünyanın en değerli oyun firmasıdır.)

KAYNAK

https://buoyun.gg/oyunlar/dunyanin-en-degerli-oyun-firmalari/

https://www.guvenliweb.org.tr/dosya/82MsL.pdf

Küresel Pazarlara Giden Yol: Dijital Oyun Sektörü

6 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.