Site icon Dünyada Ticaret

Sermaye Artırımı Nedir? Nasıl ve Neden Yapılır?

money-2180330_640

Sermaye artırımı nedir ve şirketler neden sermaye artırımına sıcak bakarlar? Çeşitleri nelerdir? Bunun gibi merak edilen tüm bilgileri bu yazımızda bir araya getirdik…

Bir şirketimiz olduğunu düşünelim, bu şirketin esas sermayesine karşılık olan hisse senetlerinin bedelleri vardır. Bu bedeller ödendikten sonra genel kurul kararı ile yeni hisse senedi çıkarılarak şirketimizin sermayesinin arttırılmasıdır. Kısaca şirketimizin bilançosunda gözüken sermayenin bir miktar artırılmasını ifade eder.

Bu işlem şirketlere yarar sağlarken bazı zamanlarda dezavantaj oluşturabilir. Bunun sebebi sermaye artırımı yapıldığında hisse senetlerinin değerlerinde yaşanan dalgalanmalardır. Bu hususu öngöremeyen yatırımcıların zarar etme olasılığı vardır. Bu yüzden yatırım yapacağınız şirketin bilançolarını ve mali yönde almış oldukları kararları bilmemiz gerekiyor. Bu kararlar, bilançoda görülen tutarsızlıklar veya dengeli ilerleyişler senetlerin değerinin gelecekte ne şekilde değişeceği hakkında fikir edinmemizi sağlıyor. Sermaye artırımı yaşandığı sırada kısa vadeli olarak fiyatlarda aşırı tutarsızlıklar görülür. Bu nedenle yatırımların uzun vadede yapılması yatırımcılar için daha avantajlı ve güvenilirdir.

Şirketler Neden Sermaye Artımına Giderler?

Başlıca nedenleri;

  1. Yüksek enflasyon şartlarında erimiş olan sermayelerini güçlendirmek,
  2. Yeni yatırımlar için,
  3. Şirket faaliyetlerinin reel büyümesi sonucu gereken fon ihtiyacının giderilmesi.

Sermaye Artırımının Çeşitleri

Sermaye artırımları bedelli ve bedelsiz olmak üzere ikiye ayrılır.

Bedelli

Bedelli sermaye artırımı dediğimiz olay; şirketin yeni kaynaklar yaratmak amacıyla piyasa değerini belli oranda artırmadır. Şirket hisselerini daha önceden elinde bulunduran ortaklar, yeni dağıtılan hisselere belirli bir bedel ödeyerek sahip olurlar ve şirketteki paylarını sermaye artırımı öncesine göre aynı düzeyde tutarlar. Hissede daha önce ortaklığı bulunan yatırımcılar rüçhan haklarını kullanarak sermaye artırımına katılmış olurlar. Yeni yatırımcılarda eğer aksi bir durum yoksa sermaye artırımına katılabilirler.

 Bedelsiz

Anonim ortaklıkların, iç kaynaklarından yaptıkları sermaye artırımı karşılığı çıkardıkları hisse senetlerini bir bedel almadan ortaklarına dağıtarak gerçekleştirdikleri sermaye artırımlarıdır. Bedelli sermaye artırımından farkı şirketin piyasa değerinin değişmiyor olmasıdır. Çünkü ekstra para talep edilmemektedir. Bedelsiz hisse senedi alım – satım hakkı sınırlandırılmamıştır. Bu işlemler sonucunda sadece şirketin ödenmiş sermayesi değişmektedir. Hisselerden belli bir bedel alınmadan ortaklara pay edilme işlemidir.

Kaynak

http://yildiz.biz/ekonomi/223-sermaye-art-r-m-nedir

paratic.com

Exit mobile version