Tarihte Yaşanmış Büyük Ekonomik Krizler

Tarihte Yaşanmış Büyük Ekonomik Krizler

Tarihte Yaşanmış Büyük Ekonomik Krizler

Ülkelerin tarihleri yaşadıkları ekonomik bunalım ve krizlerle doludur. Yaşanılan tarihi krizler genellikle ulusal kriz olarak kalmıştır ancak küresel anlamda dünyayı etkileyen krizlerde vardır. Kimi ülkeler için bu krizler bir fırsat olarak görülsede kimileri için facia niteliği taşır. Tüm dünyayı etkileyen büyük ve tarihi krizler listesi sizler için hazırlandı.

1- 1873 Ekonomik Krizi

Kimilerine göre 1878 krizi olarak da adlandırılır. Üretim fazlası nedeniyle meydana gelen kriz olarak bilinir. New York Menkul Kıymetler Borsası bu krizden sonra 10 gün boyunca işlem yapamamıştır. Üretimin çok artması ve yaşanan nakit sıkıntısı yüzünden bir çok firma iflas etmiştir.

2- 1929 Ekonomik Krizi – Büyük Buhran

Amerikan borsasında o dönem marj sistemi denilen bir sistem kullanılır. Bu sisteme göre yatırımcılar, yatırdıkları paranın 10 katına kadar hisse senedi alabilirler. Bununla birlikte Amerikan borsasının yükselişi 1920’li yıllarda artmaya başlar. Yatırım yapanlar büyük kazançlar elde ederler. Ancak borsanın ilerlemesi bir anda durur. Tedirgin olan  yabancı yatırımcılar, birkaç gün sonra senetlerini hızlı bir şekilde ellerinden çıkarırlar. Bu gelişmelerden sonra “Kara Perşembe” denilen 24 Ekim 1929 gününde borsa adeta dibe çakılır. Yaklaşık 3000’e yakın banka, finans ettikleri şirketlerle beraber iflas eder.  Amerika’da beraberinde milyonlarca işsiz ve aç insan bırakan bu kriz, Avrupa’ya da sıçrar. Dünya’nın en büyük ekonomik krizi olarak görülen bu krizde, toplam üretim %42, dünya ticareti %65 oranında azalır ve 50 milyon kişi işsiz kalır. Tarihte yaşanmış krizler arasında en büyük kriz olarak bilinir.

3- 1987 Wall Street Krizi

1987 Wall Street Krizi nam-ı diğer “Kara Pazartesi”. Honh Kong borsasında başlayan düşüş, saat farkı olduğundan dolayı ABD borsalarının bir anda büyük değer kaybetmesine neden oldu. Bir günde borsaların en çok değer kaybettiği gün olarak bilinir.

4- 2007 Gıda Krizi

2007 yıllında dünya çapında gıda fiyatlarındaki yüksek artışlar bir küresel krize dönüşmüştür. Bu artış siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde sosyal huzursuzluklara neden olmuştur. Bu krizin nedeni tarım ürünleri üreten ülkelerdeki kuraklıklar ve petrol fiyatlarındaki artışlar gösterilmektedir.

5- 2008 Küresel Kriz – Mortgage Krizi

ABD’deki Mortgage sisteminin çökünce piyasalarda bir anlık nakit kıtlığı ve tahvillerin değer kaybetmesi neticesinde finansal şirketler batmaya başlamıştır. Batan finansal şirketler arasında herkesi şaşırtan ise dünya devi “Lehman Brothers” dır. Etkili olduğu dönemde ABD’den Avrupa’ya sıçramış olan mortgage sistemi, çökmesiyle birlikte krize Avrupalı devletleride çekmiştir. Tüm dünyaya sıçrayan bu kriz AB ülkelerini derinden etkilemiş ve İzlanda, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkeler kriz çıkmazı içerisine girmiştir.

6- 2011 Yunanistan Ekonomik Krizi

Yunan hükümetinin kamu borçlanması ve borçlarını ödeyememiş olmasından kaynaklanmıştır. Yunanistan’ın ulusal krizi olarak düşünülebilir ancak Yunanistan’ın Avrupa Birliği üyesi olması vesilesiyle bütün üye ülkeleri etkilemiş bir krizdir. En güncel ekonomik krizdir. Üyesi olduğu Ab ülkelerinide tedirgin etmiştir ve Almanya, Yunanistan’a krizi aşması için büyük yardımlar yapmıştır. Hala günümüzde krizin aşıldığı söylenemez.

EKONOMİK KRİZ NEDİR?

13 Beğen

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.