Site icon Dünyada Ticaret

Uluslararası Ticaret Bölümü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ut1

Üniversiteye giriş sınavlarından sonra öğrenciler için en önemli kısım, tercih edilecek bölümlerin belirlenmesidir. Hele ki sınav sürecine girmeden önce kazanılması planlanan bir bölüm yoksa bu süreç oldukça daha da zorlaşacaktır. Uluslararası Ticaret bölümü de öğrenciler tarafından tercih edilebilecek onlarca bölümden birisidir. Öğrenciler niçin Uluslararası Ticaret bölümünü tercih etmelidir? Bu bölüm niçin vardır ve amacı nedir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

 

Uluslararası Ticaret Bölümü

Uluslararası Ticaret terimini içeren birden fazla bölüm yer almaktadır. Bu bölüme ek olarak, Uluslararası Ticaret ve Finansman, Uluslararası Ticaret ve LojistikUluslararası Ticaret ve Pazarlama ve Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bölümleri vardır. Bu bölümlerin var olması halihazırda göreceğiniz Uluslararası Ticaret derslerine ek olarak ilgili alanlarında derslerini göreceğiniz anlamına gelmektedir. Misal olarak Uluslararası Ticaret ve Pazarlama bölümünden bahsedelim. Uluslararası Ticaret dersleri ile aynı miktarda Pazarlama dersleri de görecek ve aynı zamanda bu iki bölümün birbirleriyle entegrasyonuna şahitlik edeceksiniz. İş dünyasında ticaretin ve pazarlamanın aynı anda kullanımını ve önemini daha iyi anlayacaksınız. Bütün bölümlere bakıldığında da temel olarak ise işlenen konular da aynı minvalde olacaktır.

Bölümlerinin amacının ne olduğu sorusuna gelecek olursak, üniversitelerin bölüm tanıtımlarında geçen kelimeler genelde şu şekildedir;

Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeler ışığında çağdaş bilgiye ve uluslararası becerilere sahip insan kaynağına yönelik talebi karşılamaktır. Bu talebin karşılanması noktasında, ithalat ve ihracat konularında uzman eleman açığının giderilmesi, Türk firmalarının, uluslararası pazarlara daha kolay açılmasını sağlayacağından ülkemiz kalkınmasında önemli rol oynayabilecektir.

Kısacası şöyle açıklamak gerekirse, uluslararası satıcılar ve alıcılar arasında, operasyonel işlemlere ve mevzuata hakim nitelikli çalışanlar yetiştirmektedir. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerine ihracat ve ithalat rakamlarına bakılarak kolaylıkla yorum yapılan bir dünyada ise bu bölümde uzman olmak, bireysel ve toplumsal olarak oldukça faydalı gözükmektedir.

Bu bölüm, güncel ve ekonomik gelişmeler göz önüne alındığında gün geçtikçe önem kazanan bir bölüm olarak değer kazanmaktadır. Çünkü dış ticaret pek çok ülkede GSYH’nın önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Küresel globalleşmeyle sürecinin ardından, yeterli donanıma ve uluslararası nitelikte ticaret bilgisine sahip kalifiye iş gücüne duyulan ihtiyaç, her geçen gün artmaktadır. Bunların üzerine okulların amaçları da farklı ülkelerdeki iş yaptıkları firmalarla daha rahat iletişim kurabilen ve dış ekonomik gelişmeleri kaynağından takip eden mezunların yetiştirilmesine katkı sağlamaktadır.

Öğrenim Süresi

Bölümün öğrenim süres 4 yıldır. Kimi üniversiteler 1 yıl zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi de vermektedir ancak muafiyet sınavına giriş yapıp başarılı olunursa, direkt 1. sınıftan eğitim almaya başlanılabilmektedir. Genellikle Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarında öğretimi verilmektedir. Meslek Yüksekokullarında ise 2 yıllık Dış Ticaret bölümü eğitimleri verilmektedir.

Bölüm Dersleri

Bu bölümü tercih ettiğinizde görebileceğiniz dersler listesi ise şöyledir;

dersleri başta olmak üzere, okuldan okula değişen seçmeli yabancı dil dersleri ve farklı derslerin eğitimi alınabilecektir. Kimi üniversiteler ise belirli dönemlere İNTÖRN (Staj) programları belirleyerek, öğrencilerin iş dünyasında staj yaparak operasyonel işlemleri uygulama olarak öğrenmesini amaçlamaktadır.

Mezun Olduktan Sonra

Eğitim süreçlerini başarıyla tamamlayan ve diplomalarını alan öğrenciler “Dış Ticaret Personeli” olarak adlandırılmaktadır. Dış Ticaret Personeli olarak Uluslararası satış yapan Üretim Şirketlerinde, İthalat ve İhracat Şirketlerinde, Lojistik Şirketlerinde, Gümrük Müşavirliklerinde, İhracat ve İthalat Denetim Şirketlerinde çeşitli konumlarda görev alabilirler. Gümrük Müşavirliklerinde görev alan personeller, Gümrük Müşavirlik stajlarını başlatarak staj süresi sonunda müşavirlik sınavına girmeye hak kazanabilirler. İlk önce Gümrük Müşavirliği B karnesi alabilirler ve sonradan tekrar sınava girerek A karnesini de alıp Gümrük Müşaviri olabilmektedirler.

Kamu bünyesinde görev yapmak isteyen mezunlar ise KPSS sonuçlarına göre, ilgili bölümler ile alakalı tercihlerini yaptıktan sonra devlet bünyesinde görev alabilmektedirler.

Uluslararası Ticaret Bölümünü Tercih Edeceklere Tavsiyeler

Her üniversite bölümü için geçerli olan altın kural, bölümü tercih edecek öğrencilerin kendilerini muhakkak geliştirmesi gerektirmektedir. Uluslararası ortak dil olan İngilizcenin kesin olarak bilinmesi ve buna ek olarak ikinci bir yabancı dilin bilinmesi sektör içinde oldukça rahat iş bulmaya sebep olabilecektir.

İkinci olarak ise verilecek en büyük tavsiye, tercih ettikleri bölümün dilinin İngilizce olmasına dikkat etmeleridir. Gerek belgeler bazında, gerek kulak aşinalığı açısından düşünüldüğünde oldukça önemli bir konudur.

Bunlara ek olarak uluslararası ticaretin sadece alış veya satıştan ibaret olmadığını bilerek, teknolojik ve mevzuat açısından olan tüm gelişmelere açık bir personel olmak her öğrencinin sorumluluğudur. Ticaretin mühendislik, pazarlama, üretim, tasarım başta olmak üzere tüm alanların bir arada yer aldığı bir kavram olduğu bilinmelidir. Sosyolojik açıdan ise tüm dünya insanları ile iş yapabilecek olma ihtimali ile birlikte tüm kültürlere açık olmak önemli bir husustur. Dünyanın her kültürünü öğrenebilme potansiyeli ise bölümü tercih edecekler açısından eğlenceli bir konu olabilmektedir.

Kaynak

https://ubf.mcbu.edu.tr/

 

Exit mobile version